Organizacja przestrzeni w kuchni należy do jednych z najtrudniejszych zadań każdego architekta wnętrz. Wymaga doświadczenia, dobrej znajomości zwyczajów danej rodziny i logicznego myślenia. Kuchnia powinna być tak zorganizowana, aby czynność codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny nie zamieniła się w koszmar. A jednocześnie aby to każdy z członków rodziny potrafił zapanować nad codziennym chaosem.
Podstawowym sposobem na utrzymanie porządku w kuchni jest logistyka jej umeblowania. Proste i najkrótsze ścieżki komunikacji pomiędzy kuchenką, lodówką a zlewozmywakiem. Wydaje się to zupełnie proste, szczególnie, gdy dysponuje się kuchnią o niewielkiej powierzchni, ale tym bardziej wtedy logistyka rozmieszczenia poszczególnych elementów wokół linii komunikacyjnych musi być bez zarzutu. Projektowanie kuchni ma swoje wyraźne linie podziału na strefę brudną, czystą, strefę jadalnianą czy przechowywania produktów. Pomiędzy nimi nieustannie się krąży przenosząc z miejsca na miejsce produkty i naczynia. Zadaniem projektanta jest stworzenie jak najbardziej efektywnego sposobu przemieszczania się bez zbytecznych ruchów.
Efektywny sposób na utrzymanie porządku w kuchni to jak najmniej detali leżących ,stojących, wiszących. Wszystkie przenośne i ruchome elementy powinny znaleźć swoje miejsce we wnętrzu szafek. Im mniej detali cały czas widocznych i dostępnych na wyciągnięcie ręki, tym mniejszy chaos. Monochromatyczna kuchnia z kolorowymi detalami w postaci naczyń, słoiczków i butelek wygląda pięknie, ale tylko wtedy, gdy po posiłkach panuje w kuchni idealny ład. Natomiast codzienny rozgardiasz nie sprzyja urodzie tego pomieszczenia a nadmiar elementów prowadzi do chaosu.
W utrzymaniu porządku w kuchni pomaga odpowiednie, funkcjonalne dobranie sprzętu AGD. Lodówka, która pomieści wszystkie produkty przyniesione do domu, zmywarka, gdzie każde naczynie znajdzie swoje miejsce. Zamrażarka, w której można zamrozić część produktów do dłuższego przechowywania. Sprzęt AGD nie tylko ułatwia codzienne przechowywanie produktów czy zmywanie naczyń, ale pomaga w porządkowaniu przestrzeni. Pod warunkiem jednak, że każdy domownik dostosowuje się do wymagań organizacyjnych i brudne naczynia nie zostają na stole czy w zlewozmywaku, ale od razu trafiają do zmywarki.
Kuchnia jest takim pomieszczeniem w domu, w którym najłatwiej o nieporządek czy chaos. Dlatego najważniejszym i najskuteczniejszym sposobem na utrzymanie w nim porządku jest właściwe przeszkolenie wszystkich domowników. Nie ma takich szafek, półek czy pojemników, które zapełnią się same, bez udziału użytkowników. Nie ma takiej zmywarki, do której naczynia trafią samodzielnie lub lodówki, która pochowa do swojego wnętrza zakupione produkty. Wszystkie te czynności musi wykonać domownik i to bez względu na swój wiek i ilość zajęć z codziennego rozkładu. Jeżeli każdy z użytkowników mieszkania będzie dbał o porządek w kuchni w ściśle określony sposób, zawsze będzie panował w nim porządek.