Jak zrobić własną granolę?

Lifestyle
Jak zrobić własną granolę?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Stworzenie własnej granoli jest bardzo proste. Wystarczy, że zmieszasz płatki z resztą składników i wstawisz do piekarnika na 20–30 minut. Po wyjęciu dodasz suszone owoce, wystudzisz i przełożysz do szczelnego naczynia. Zobacz, jak krok po kroku zrobić własną granolę!

Granola – co to takiego?

W odróżnieniu od musli granola to gotowe upieczone danie. Można ją jeść z mlekiem czy jogurtem naturalnym, a także jako samodzielną przekąskę. Klasyczna granola to połączenie płatków owsianych z orzechami laskowymi i syropem klonowym. W naszym przepisie przedstawiamy klasyczne proporcje płatków, orzechów i innych dodatków. Wykorzystaj te proporcje, zamień jedne orzechy na inne lub zrób ich miks. Dodaj nasiona, rodzynki, posiekane suszone morele lub śliwki i wiórki kokosowe, a otrzymasz zdumiewającą mieszankę, która zawsze będzie pod ręką.

Granola ze sklepu – dlaczego taka droga?

Dlaczego wobec tego sklepowa granola jest taka droga? Są ku temu dwie przyczyny: jedna subiektywna, a druga – obiektywna. Granola to modny produkt wybierany przez świadomych konsumentów kierujących się troską o własne zdrowie, a także przez osoby na dietach odchudzających. Za zdrowie, jak wiadomo, człowiek jest gotów szczodrze zapłacić. Poza tym granola to rzeczywiście produkt wysokiej jakości w porównaniu z musli. I nie tylko pod względem składu, ale też walorów smakowych. Jeśli musli na śniadanie jest dla wielu opcją z obowiązku, to granola jest prawdziwym smakołykiem.

Granola z tego przepisu

  • Jest bardzo odżywcza: połowę jej składu stanowią orzechy i suszone owoce. Nie ma w niej cukru i szkodliwych uwodornionych tłuszczy.
  • Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Przygotowanie dużej blachy granoli zajmie Ci w sumie niespełna 40 minut.
  • Surowce do jej przygotowania są w każdym sklepie i z łatwością je zastąpisz jakimś zamiennikiem.
  • Można ją przechowywać około miesiąca w suchym, szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.
  • Doskonale nadaje się na śniadanie i jako przekąska do herbaty czy kawy.
  • Świetnie znosi transport, można brać ją ze sobą do szkoły czy pracy.
  • Jest o niebo tańsza niż jej warianty sklepowe, a przy tym masz pewność, co się w niej znajduje.

Składniki na granolę

  • 4 szklanki zwykłych płatków owsianych (błyskawiczne się nie nadają),
  • 1,5 szklanki surowych orzechów i nasion,
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy,
  • ½ szklanki miodu o neutralnym smaku lub syropu klonowego (cukrzycy powinni ten etap pominąć),
  • ⅔ szklanki suszonych jagód i owoców.

Przygotowanie granoli krok po kroku

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj płatki owsiane, sól, cynamon, orzechy i nasiona. Wysyp mieszankę na blachę.

2. Roztopiony olej kokosowy albo oliwę połącz z miodem lub syropem, wymieszaj i wylej na płatki.

3. Dobrze wymieszaj i piecz na złocisty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20–30 minut. Parę razy zamieszaj.

4. Do gotowej granoli dodaj suszone owoce i jagody.

5. Przesyp do dowolnego naczynia i… mieszanka gotowa!

Tak przygotowaną granolę polecamy jeść z jogurtem naturalnym z dodatkiem pokrojonych bananów, truskawek lub jabłek.

Zdjęcie główne: Ovidiu Creanga/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pielęgnowanie trawników: porady i wskazówki
Pielęgnowanie trawników: porady i wskazówki
Trawnik to ważny element naszych ogrodów i terenów zielonych. Piękny i zdrowy stanowi ozdobę przestrzeni i zapewnia nam miejsce do wypoczynku i rekreacji. Jednak aby nasz trawnik był piękny i zdrowy, wymaga regularnej pielęgnacji. Oczywiście, aby trawa skutecznie rosła, ważne jest jej odpowiednie zasianie. W tym przypadku warto poprosić o pomoc eksperta, który z należytą starannością rozłoży nasiona
Czy biżuteria ze stali chirurgicznej jest bezpieczna dla skóry?
Czy biżuteria ze stali chirurgicznej jest bezpieczna dla skóry?
Poznaj bezpieczeństwo biżuterii ze stali chirurgicznej dla skóry. Dowiedz się, czy jest bezpieczna, jaki wpływ ma na skórę i dlaczego jest popularnym wyborem w biżuterii.
Poznaj zalety i unikalność obrączek ślubnych wykonanych z tytanu
Poznaj zalety i unikalność obrączek ślubnych wykonanych z tytanu
Odkryj niezwykłe właściwości obrączek ślubnych z tytanu. Dowiedz się, dlaczego są wyjątkowe i jakie korzyści niosą dla noszących je par.
Ostatnie wpisy
Czym jest waporyzacja?
Czym jest waporyzacja?