Stworzenie własnej granoli jest bardzo proste. Wystarczy, że zmieszasz płatki z resztą składników i wstawisz do piekarnika na 20–30 minut. Po wyjęciu dodasz suszone owoce, wystudzisz i przełożysz do szczelnego naczynia. Zobacz, jak krok po kroku zrobić własną granolę!
W odróżnieniu od musli granola to gotowe upieczone danie. Można ją jeść z mlekiem czy jogurtem naturalnym, a także jako samodzielną przekąskę. Klasyczna granola to połączenie płatków owsianych z orzechami laskowymi i syropem klonowym. W naszym przepisie przedstawiamy klasyczne proporcje płatków, orzechów i innych dodatków. Wykorzystaj te proporcje, zamień jedne orzechy na inne lub zrób ich miks. Dodaj nasiona, rodzynki, posiekane suszone morele lub śliwki i wiórki kokosowe, a otrzymasz zdumiewającą mieszankę, która zawsze będzie pod ręką.
Dlaczego wobec tego sklepowa granola jest taka droga? Są ku temu dwie przyczyny: jedna subiektywna, a druga – obiektywna. Granola to modny produkt wybierany przez świadomych konsumentów kierujących się troską o własne zdrowie, a także przez osoby na dietach odchudzających. Za zdrowie, jak wiadomo, człowiek jest gotów szczodrze zapłacić. Poza tym granola to rzeczywiście produkt wysokiej jakości w porównaniu z musli. I nie tylko pod względem składu, ale też walorów smakowych. Jeśli musli na śniadanie jest dla wielu opcją z obowiązku, to granola jest prawdziwym smakołykiem.
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj płatki owsiane, sól, cynamon, orzechy i nasiona. Wysyp mieszankę na blachę.
2. Roztopiony olej kokosowy albo oliwę połącz z miodem lub syropem, wymieszaj i wylej na płatki.
3. Dobrze wymieszaj i piecz na złocisty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20–30 minut. Parę razy zamieszaj.
4. Do gotowej granoli dodaj suszone owoce i jagody.
5. Przesyp do dowolnego naczynia i… mieszanka gotowa!
Tak przygotowaną granolę polecamy jeść z jogurtem naturalnym z dodatkiem pokrojonych bananów, truskawek lub jabłek.
Zdjęcie główne: Ovidiu Creanga/unsplash.com